3 grunde til at du skal tage på work-retreat

Du sidder muligvis derude og tænker, hvorfor dælen skal jeg egentlig tage på sådan et af de dersens retreats? I denne blog post for du tre overordnede grunde til, at jeg mener du overvejer at tage afsted.

Jeg oplever ofte, at hvis du ikke har prøvet det på egen krop, så kan det være svært at sætte sig ind i, hvor meget man egentlig kan få ud af, at bruge en uge sammen med en række fremmede mennesker, der “kun” har det tilfældes, at de ikke passer ind, men istedet har valgt at drive karriere som selvstændig.

Jamen, er det ikke bare en ferie sammen med mennesker jeg alligevel ikke kender? Lad mig slå fast. Nej! Det er det ikke. Udefra kan det måske sagtens se sådan ud og der er da også elementer, der kunne ligne ferie, men der er et par ting du kan få ud af at tage på (work-)retreat. Særligt, tre elementer er værd at fokusere på.

Kom væk fra driften

Som iværksætter og selvstændig sker der ofte det, at driften tager over i hverdagen. Opgaverne skal løses og kunderne serviceres. Det kan derfor være svært at finde tid og det nødvendige energimæssige overskud til at arbejde på forretningen. Altså arbejde med ting kan der kan optimere driften eller lege med nye ideer, der kan være vitale for din virksomheds fremtidige succes. Du kan selvfølgelig prøve at skemalægge forretningsudviklingen i hverdagen, men alt for ofte løber det ud i sandet på grund at forstyrrelser.

Min oplevelse er, at der sker noget, når man fysisk fjerner sig fra de vante omgivelser - det bliver nemmere at tænke nye tanker og samtidig fordybe sig. Det er lidt som at tage på en strategi-tur med sin virksomhed. En tur hvor man stiller sig selv spørgsmål som:

  • Hvor er jeg og min virksomhed egentlig i dag?
  • Er jeg der, hvor jeg gerne vil være?
  • Hvilken retning vil jeg gerne udvikle mig i?
  • Hvad kan jeg gøre for at optimere forretningen?

Det er en af de ting et work-retreat er rigtig godt til.

Det naturligvis umuligt helt at fjerne sig fra driften. Min påstand er dog, at alle virksomhedsejere kan sætte et par dage eller en uge af, hvor der kun driftes i det omfang, at det er absolut nødvendigt og så benyttes resten af tiden på at tænke fremad. Ingen forstyrrelser fra familien og ingen daglige rutiner - udelukende tid til dig og din business.

Som iværksætter er det nemlig op til dig at virksomheden bliver bedre og den bevæger sig i den retning du drømmer om - og det kræver ro. Desuden er det jo ikke skidt, hvis du endda har nogle at sparre med.

Opbyg et godt netværk

Du kunne selvfølgelig tage på et work-retreat, arbejdstur eller inspirationstur med dig selv - og det anbefaler jeg helt sikkert, at man også gør. Det kan nemlig fungere rigtig godt, hvis man virkelig skal have produceret noget.

Men…

En af de helt store værdier ved at tage på en tur med andre er, at du kan få sparring og feedback på din forretning. Ligesom du har muligheden for at høre, hvordan andre gør det og hvorfor de gør som de gør. I fællesskab lærer man således af hinanden.

For mig er det dog især i det uformelle og naturlige interaktion over middagsbordet eller på en lille gåtur, at de virkelige guldkorn kommer. Det er der, hvor vi får bekræftet, at der er nogle, der er ligesom os. Vi spejler os i hinanden. Vi forstår hinanden. Noget som iværksættere og selvstændige i det hele taget ofte mangler i dagligdagen. Vi mangler til tider at snakke med nogle, der forstå, hvad det vil sige at ligge søvnløs om natten fordi kunderne udebliver eller hvor mange forskellige kasketter, der hele tiden tages af og på. Ikke fordi alle iværksættere er ens, men de kæmper alligevel med mange af de samme udfordringer og livsstilen kan ofte være svær at forstå for udefrakommende.

Et work-retreat kan være mere eller mindre faciliteret. Det vil sige på nogle retreats er der allerede på forhånd planlagt sessions, hvor de deltagende både kan lære af hinanden. Det kunne eksempelvis være at en deltager holder et oplæg om noget personen er god til som de andre kan lære af. Det kunne også være, at en person har en konkret udfordring som han eller hun ønsker sparring og feedback på. Nogle retreat har en række prædefinerede formater for sessions. Andre er mere spontane. Her er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du ønsker. Begge dele kan være virkelig udbytterige, men alt afhænger af, hvad dine forventninger og din motivation er.

Uanset om der er planlagte sessions eller om det sker mere spontant, så er en ting sikkert (i hvert fald for mig), der sker noget med mennesker, hvor der bruges intensivt tid sammen. Den oplevelse man deler har det med også at binde en sammen på et vist plan. Det betyder, at relationen hurtigt bliver dybere end, hvis man blot brugte et par timer sammen til et netværksmøde en gang om måneden. Så selvom du måske ikke laver det samme som personen ved siden af, så lever relationen videre efter et retreat, og du kommer således hjem med et stærkere netværk som både kan gavne dig personligt og professionelt.

Fyld tanken med ny energi

Den sidste ting jeg vil fremhæve som grund til, at du skal tage på et work-retreat, hvad enten det er dig og din business udgaven, en anden, eller noget du selv arrangerer, så er det at få fyldt energitanken op.

Ikke alle iværksættere eller selvstændige er gode til at holde fri og slappe af, men det er vigtigt, at du tillader dig selv et lille puste og frirum, hvor du lige kan få det hele lidt på afstand og nyde en gåtur, svømmetur eller måske endda en lille middagslur. Særligt, hvis du er solo-selvstændig, men det gælder sådan set alle. Det er værd at minde sig selv om, at der er ingen der passer på dig på samme måde som du passer på dine eventuelle medarbejdere. Der er ingen HR-afdeling, der interesserer sig for dit velbefindende og derfor er du nødt til selv at være den stemme.

Hvis du ikke har energi, føler dig inspireret eller hvis du ikke passer på dit fysiske og mentale helbred, hvordan vil du så være en god øverstkommanderende i din biks? Er det virkelig værd at være selvstændig, hvis du knokler dig selv ihjel og aldrig stopper op og nyder det, går en tur under nye himmelstrøg, trækker vejret dybt ind og mærker vinden i ansigtet.

Det lyder måske dumt, men i min verden er det essentielt og det kan nogle gange være svært i hverdagens hamsterhjul.

Et work-retreat kan således være en god kombination af fokuseret arbejde, nye bekendtskaber og fornyet energi - det er i hvert fald det der har givet mig mest værdi på de utallige ture jeg har været på af forskellig art. Det er ikke altid, at jeg har nået alt på min todo liste, men til gengæld har altid lært nye inspirerende mennesker at kende og jeg er altid taget derfra med ny viden om mig selv og en ny gejst.